8/9/10

Qui vol que guanyi el Barça?


Avui estic descol·locat,

Sí. No sé perquè, però veure que les eleccions cauen en el dia del Barça-Madrid m'ha deixat un pèl descol·locat. Com a molta gent suposo (i confirmo escoltant les tertúlies radiofòniques matinals). No es tracta d'estar-hi a favor o en contra. Però es fa estrany.

Evidentment, no sóc politòleg, per tant no em dedicaré a fer-vos creure que sé a qui beneficia la coincidència de dates i a qui no. Jo em centraré només en un aspecte: Com pot influir el resultat del partit en el resultat de les eleccions?

Per a respondre aquesta pregunta ens hem de plantejar una dicotomia molt clara: optimisme contra pessimisme. Seré optimista en cas d'un resultat positiu del meu equip (majoritàriament Barça, però no perdem de vista els catalans no-barcelonistes o anti-barcelonistes) i seré pessimista en cas d'un resultat no positiu o, fins i tot, d'un partit poc transcendent.

I ara toca el moment de visionari: Quins partits tenen més opcions de guanyar vots en cas d'optimisme o de pessimisme? Doncs no ho sé. Està clar que no sóc un visionari.

El què tinc clar és que la situació actual no és l'habitual. Normalment els canvis es gesten en el cansament del model, però els acaba impulsant l'optimisme, l'entusiasme amb noves idees. Enlloc d'això, ara el canvi que es preveu en aquestes eleccions és el canvi del pessimisme, el canvi del 'no anem bé', més que el del 'anirem millor', no per excessiva desconfiança del possible nou model, sinó per excessiu esgotament de l'anterior.

També cal tenir en compte que durant el partit hi haurà un president a la llotja que donarà la cara. Per simple associació d'idees a millor partit, millor imatge. Un punt més en pro de la vinculació optimisme - PSC... potser.

Per tant, a pitjor resultat del Barça més vots per CiU? Tampoc té perquè ser així, però em quadraria més que a l'inrevés. I fins aquí hem obviat el primer punt, els seguidors del Madrid o els anti-barcelonistes. A qui voten ells? Podriem parlar de partits no nacionalistes al 100%? Podriem parlar d'esquerres o dretes? Seria exagerat, però crec que tots tenim una idea que associa més el barcelonisme amb el nacionalisme, no en la seva totalitat ni molt menys, però sí en un percentatge major al 50%.

D'altra banda, i com em van ensenyar ja fa anys a la universitat, la dada més important per entendre un resultat electoral és la participació. I segur que en això el resultat, fins i tot el sol fet d'haver-hi un partit com aquest, influirà i molt.

I, tot i que sóc conscient que el futbol no mou el món, el dubte segueix igual. Qui vol que guanyi el Barça? Qui vol l'optimisme i qui vol el pessimisme? Qui seria pessimista o optimista amb quin resultat? Vosaltres què en penseu?

Una (modesta) recomanació: Avui una recomanació específica pels que heu entrat al tema pel futbol en comptes de per la política: Futbolitis. Es tracta d'un blog de Marcos López, un crack de l'anàlisi futbolística des de l'òptica més professional i tàctica. Un lloc on descobrir nous talents, on entendre les dinàmiques dels equips i on estar al dia de les tendències futbolístiques arreu del món. Això sí, abstenir-se els profans en la matèria, pot provocar saturació. Els fans gaudireu com mai.

3 comentaris:

Felip ha dit...

I t'oblides d'una cosa... victòria del Real Madrid injusta amb penal regalat a l'últim minut i les ràdios espanyoles rient les gràcies. L'endemà el Laporta s'infla de vots ;)

Arnau Domínguez ha dit...

Doncs tens raó Felip.
Hi ha molts altres factors que poden influir, però està clar que un partit i un postpartit, com es diu en política, 'de to elevat' pot tenir un efecte important no en l'optimisme i pessimisme, sinó en la crispació, i això pot radicalitzar molt els vots.
No oblidem que en la radicalització de vots hi guanyen els dos extrems, però ;)

Marquinos ha dit...

Te agradezco de corazón la valoración que tienes de futbolitis y la recomendación a tus lectores. No puedo expresarme en catalán pero lo entiendo perfectamente así que muchas gracias y mucha suerte con el blog. Te seguiré.

Cuídate mucho

Marcos López