3/9/10

Internet és important? No tant.

Avui estic rebel,

Des de fa unes dècades Internet s'ha anat propagant a un ritme vertiginós. Em sembla que no descobreixo res. Per posar un exemple proper, segons el Baròmetre de la Comunicació, en un any l'ús d'Internet ha crescut un 16,3% a Catalunya. Aquest estudi no em mereix una fiabilitat total, però per il·lustrar la situació m'anirà bé.

El què és evident és que Internet és ja ara present al dia a dia de la major part de gent... però no de tothom. En alguns casos per casuística econòmica, en alguns casos perquè no tothom té la necessitat d'estar tot el dia enganxat a la connexió amb el món (ja no parlo d'un ordinador, un mòbil o un tablet, la plataforma no importa).

Si ens basem en les dades que publica l'AIMC, només un 51,3% d'espanyols s'ha connectat a Internet en el darrer mes. Per tant, no hauríem de ser més realistes i deixar de tractar a la gent com si la Xarxa fos imprescindible avui en dia i fos l'únic recurs al món per desenvolupar-se personal i professionalment?


Aquesta queixa va dirigida directament als anomenats gurus d'Internet. No creieu que entre tots els estem passant al voler que la gent faci el triple salt mortal i passin de no saber ni què és Google a estar les 24 hores del dia connectats a Facebook, Twitter, LinkedIn i dotze xarxes socials més?

I ho dic amb coneixement de causa, perquè personalment m'interessa el què publica gent com Enrique Dans o Marc Vidal, per posar dos exemples. Però espectacles com el de la Catosfera, on massa gent es dedica a propagar l'ús d'Internet i massa poca es dedica a ser realista són una llàstima.

Em sembla que els experts (entre els que no m'incloc en absolut) haurien de fer una cura, no d'humilitat (almenys no tots), però sí de realisme. Potser la seva funció no passa per atabalar a tothom dient tot el què es pot fer a Internet, sinó per, simplement, introduir-los a aquest nou entorn i aconseguir que, poc a poc, cadascú vagi trobant el seu lloc si és que l'ha de trobar.



I això ho diu algú que tuiteja gairebé fins i tot assegut a la tassa del wc, però els usuaris actius d'Internet hauríem de ser més capaços d'aixecar el cap del mòbil 3G-WiFi i veure que no tot el nostre entorn està preparat, ni tampoc té la necessitat, de ser així.

N'estic una mica fart que es posi a tots els usuaris actius de la Xarxa en el mateix sac d'esnobs, dogmàtics i modernillos. És evident que Internet avui en dia mou el món. I cada dia el mourà més si és possible. Però no oblidem que no som ni messies ni missioners.

Prou d'anar pel món enviant tweets com si fossin les creus de les missions del segle XXI. Donem la mà a tothom, guiem-los, però deixem d'estirar-los el braç perquè, a la major part, ja se'ls ha dislocat l'espatlla.

Una (modesta) recomanació:
Com cada dia, avui toca recomanar alguna cosa. I intentant vincular-ho amb el tema del post hauria de recomanar-vos tot el què faig servir activament a la Xarxa (Google Reader, Facebook, Twitter...) però segur que ja ho coneixeu o no us interessa. Per tant, canviem totalment de terç i anem per l'autobombo, que sempre va bé. Avui us recomano un altre blog meu, que el podeu trobar a la secció d'enllaços, és Tele Discreta. Endegat fa pocs dies, aquest blog tracta, evidentment, sobre televisió. Des d'un punt de vista proper l'objectiu és comentar series, programes i altres factors que intervenen en la televisió actual. No trobareu noticies d'última hora (hi ha webs que ho fan molt millor que jo això), però sí que hi trobareu una opinió més. Formada, ordenada, argumentada, però una opinió més al fi i al cap.