26/10/10

T'admiro... però no t'escolto


Avui estic esperançat,

Tornarem a parlar d'Internet, web social i Twitter. Així que els tecnòfobs ja esteu avisats. En concret ho farem de les 'grans figures' al Twitter. Com sabeu aquesta eina està feta per transmetre petites informacions i enllaços als nostres seguidors, recomanacions en podriem dir fins i tot. En el cas de les persones 'normals' els seguidors es compten per desenes o per pocs centenars i és complicat arribar a molta gent, que és l'objectiu de qualsevol tuitejador que sigui més o menys professional de la comunicació. En canvi, grans figures mediàtiques tenen mils de seguidors simplement perquè han aparegut a 'no sé quina pel·lícula' o perquè tenen 'aquells ulls tan macos' o, simplement perquè són freaks.

Aquest fenòmen fa bastanta ràbia als professionals, que veiem en Twitter una eina molt interessant per donar a conèixer els nostres projectes, però sense atabalar. Veure gent com Lady Gaga amb 6.800.000 followers, Britney Spears amb més de 6.000.000 o Ashton Kutcher amb 5.900.000 fa bastant mal. A partir d'aquí també hi ha professionals de la comunicació o gent que són seguits perquè realment volen dir alguna cosa que pot interessar a algú (Oprah Winfrey, Barack Obama, Ellen DeGeneres).

En el cas català/espanyol tenim també gent que són seguits de manera gairebé mecànica. Alguns molesten i d'altres molesten molt. Tot i que el cas més destacable és el d'Andreu Buenafuente, que tuiteja molt, moltíssim, tot i que segueixi pertanyent al grup de gent amb abundants seguidors (més de 200.000) que intenten exposar continguts interessants.

Doncs després de repassar la situació traumàtica pels petits comunicadors que tenim poques desenes de seguidors, tot i que seguim intentant transmetre contingut de qualitat, ara ve el raig d'esperança. Segons publica el Telegraph un estudi de la Universitat de Northwestern (Illinois) certifica que els personatges públics famosos per altres carreres no tenen absolutament cap influència en els seus seguidors de Twitter. 

Es podria dir que són seguidors-fans, gent que clica el botonet de Follow simplement per militància, però a l'hora de la veritat ni s'escolten el seu ídol. Aquesta investigació reafirma un estudi de Sysomos aparegut aquest juny, que atorgava Influència Zero a persones com Kutcher, Spears o Gaga, sobretot perquè els continguts emesos a Twitter no tenen interès, no presenten cap informació que no sigui, exclusivament, sobre la carrera del tuitejador.

Per tant, als que ens esforcem dia a dia per emetre continguts amb algun tipus d'interès (almenys per alguns dels nostres seguidors) encara ens queda un bri d'esperança. No per tenir molts seguidors influeixes més. Només influeixes si els seguidors t'escolten.


Una (modesta) recomanació: Intentaré ser breu, perquè avui ha tocat post quilomètric. Recomano un restaurant per anar amb amics. No és el millor restaurant del món. No té una cuina exquisita, però si vas a passar una bona estona en grup val la pena. Es tracta del Restaurante Pendejo a Sabadell, un local cridaner de menjar teòricament 'mexicà', amb plats enormes per compartir, molt merder i molt exagerat en la seva decoració. El típic lloc on t'ho passes bé perquè vas amb gent a desconnectar. I això també deu ser un mèrit suposo.

Per cert, si el senyor Pendejo està per aquí, encantat de rebre a casa un bon regal. Ja li pasaré les meves dades en privat! A qui se li acut recomanar coses sense cobrar res? Si és que...